אודות המסלול
המקטע מעין בר יוחאי לצומת עמוד הינו אחד המקטעים היפים בשביל ישראל. המסלול מתחיל בחניון הפיתול ממשיך לאורכו של נחל מירון, מתחבר לנחל עמוד וממשיך בצמוד לערוץ. בחורף המסלול בוצי וחלק ומסוכן ביותר. בקיץ חם מאוד בערוץ בחלקו האחרון הפתוח והחשוף ומומלץ להצטייד בכמות מים מספקת.
בתום החלק הרטוב של המסלול מעין בר יוחאי לצומת עמוד, מעפילים לגדה הצפונית של הנחל וההליכה מתבצעת בשביל צר על גבי המצוק.
*בטיול זה ההקפצה תהיה בסוף המסלול!
פרטים אודות הטיול
- שם הטיול: שביל ישראל מעין בר יוחאי לצומת עמוד
- מועד הטיול: שישי ה-12-11-2021
- אורך המסלול: כ-14.7 ק"מ
- זמן הליכה משוער: כ-8-9 שעות
- דרגת קושי: בינונית
- שעת מפגש: 07:00
- נקודת מפגש: חניון נחל עמוד
- מטייל/ת הסובלים מפחד גבהים לא יתאפשר לצאת לטיול מבלי תאום מראש איתי
- מחיר: 110 ש"ח
- עלות ההקפצה: 25 ש"ח שמועברים ישירות לנהג
ציוד נדרש
- נעלי טיולים יעודיות (לא נעלי ספורט) חובה!
- 3 ליטר מים ביום חם נדרש 1 ליטר נוספים
- נעליים לחצייה במים (בחורף)
- אוכל למהלך הטיול
- פנס
בית הטוחן
לאחר 60 וכמה שנות מדינת ישראל, ולפחות 50 שנה של שיקום החורש הטבעי בארץ הפכו אזורים מיושבים רבים בארץ לשמורות טבע, הנושאות מראה של חורש טבעי. שמורת נחל עמוד היתה שטח תעשייתי וחקלאי פעיל שכלל אלפי מדרגות חקלאיות, מערכות השקיה, תעלות הטיה, סכרים, מבטשות, ועשרות רבות של טחנות קמח.
טחנות הקמח
למטייל במסלול מעין בר יוחאי לצומת עמוד נגלים שרידי הטחנות השונות, ונקל לראות את חלקיהן השונים: הארובות, המגלשים, הקשתות שתחתיהן זרמו המים, גלגלי הטורבינה ואבני הרחיים. צריך לזכור שעד לקום המדינה, ובמשך מאות שנים, כשהיו טחנות הקמח פעילות הן היוו מרכז שוקק של חיי הכפריים ואנשי צפת, שהיו ממתינים בתור הארוך.
הווי הטוחנים
כיוון שחלק מן החקלאים היו מטריחים עצמם אל הנחל עם בהמות רבות, שסחבו על גבן תבואה משדות רחבי ידיים שנקצרו. יצא שלעיתים נאלצו הלקוחות להישאר בקרבת הטחנה ולהמתין שעות ארוכות ואף יממה. הטחנות עבדו יומם וליל. סוחרים רבים היו מגיעים למקום ומציעים לממתינים את מרכולתם, דברי אוכל, מתיקה, תה וקפה.
בנוסף נבנו במקום גם בתי הארחה. כזה היה בית הטוחן הנמצא כאן בסמוך לערוץ הנחל. זהו מבנה מאורך בעל מספר אולמות, שבקומתו התחתונה רואים היטב את שרידי המנגנון המיכאני של טחנת קמח.
מבטשה
הכנת הלבד
מבטשה מיכאנית
הספק המבטשה
תעשיית הצמר בצפת
בריכת שכווי
אגדת התרנגולים
הנחל כיום
דרבן
קוצי הדרבן
התגוננות הדרבן
הזדווגות
הקשר בין בני הזוג
לימונית האשחר
זהו פרפר בינוני (מוטת כנפיו כ-6 ס"מ) מסדרת הלבנינים שניתן לראות לכל אורך השנה. הוא קרוי כך משום שלזכר צבע צהוב לימון, עם כתם כתום במרכז הכנף. הנקבה גדולה מעט יותר מן הזכר וצבעה קרם בהיר.
כמו במיני פרפרים שונים מוצא המין קשר לצמח אחד. במקרה זה שלב הביצה הזחל והגולם של הלימונית מצויים אך ורק על שיח האשחר, שפירותיו השחורים הקטנים מבשילים בסתיו וטעמם מתוק-חמצמץ.
גלגולי לימונית האשחר
לביצה הטריה צורת גרעין הדר דקיק וקטן. צבעה ירקרק והיא הופכת כתומה לקראת ההבשלה. הזחל ירוק אורך גופו כארבעה ס"מ ותלמים קמורים מקנים לו מראה 'אקורדיוני' במקצת בחתך של חצי עיגול, שני פסי רוחב בהירים מעתרים את צדדיו בחלק הנמוך. הזחל מתגלם על גבי שיח האשחר. הגולם ירוק בהיר וצורתו מוארכת. קצה הקרוב לגבעול הוא חרוטי, ובחלקו העליון מעין 'בטן' מורחבת הוא מחודד בשני קצותיו ואורכו כ-3 ס"מ.
ההתגלמות היא לתקופה של כ-3 שבועות שבסופן יבקע פרפר חדש. הפרפר מקים 6 דורות מדי שנה ולכן אינו מוגבל לעונה מסויימת.
השאר תגובה