אודות המסלול
המסלול מגשר עלמה לצומת חירם קטע מס' 5 בשביל ישראל מסלול בדרגת קושי קלה, ובמגמת עלייה מתונה לאורך מרבית המסלול.
המסלול מתחיל בגשר עלמה (בוויז ובגוגל מפות – צומת עלמה). המסלול חוצה את הנחל מספר פעמים, ובחורף נדרש לבדוק את מצב הזרימה בנחל מבעוד מועד. לאחר ירידה לערוץ, המסלול במגמת עלייה קלה מעט, וכעבור כמה מאות מטרים עלייה תלולה יותר כאשר הקיר המשוכב (מבנה שכבות אופקיות) נמצא מימין. המשך המסלול במגמת ירידה קלה לאורך הנחל שלאורכו נראות מספר טחנות קמח. חלקו הראשון של המסלול מסתיים בחציית כביש מס' 899.
לאחר חציית הכביש, השביל מסומן על דרך עפר נוחה ורחבה וחוצה את הנחל עוד מס' פעמים. קטע הליכה זה מסתיים במתחם המשאבות, ולאחר הפנייה שמאלה נראה מתחם הקבר של הנביא ישעיהו בן אמוץ מימין. הליכה קצרה ומגיעים לעין ערבות. המעיין נובע מתוך הקיר, (נכון להיום 02-2018) המעיין מכוסה בצמחיית פטל ולא ניתן לראותו. בסמוך לנביעה נחפרה בריכה קטנה בה נראים דגים שוחים. בחלוף עשרות מטרים בודדים מגיעים למעבר מתחת לכביש מס' 899. למעבר ניתן להגיע בשתי דרכים: לרדת מעט לפניו ולחצות את הערוץ או להמשיך עם השביל ולהגיע למעבר מצפון (בדרך זו הירידה למעבר לאחר הגשם בוצית ומסוכנת).
התוואי ממשיך על דרך עפר נוחה, במגמת עלייה מתונה וחוצה את הנחל עוד מספר פעמים. בחלוף כמה מאות מטרים מגיעים למפגש הנחלים דישון, צבעון וגוש חלב המגיע מדרום. ממפגש הנחלים השביל ממשיך על דרך עפר נוחה וקלה ובמגמת עלייה מתונה מרחק של כ-1 ק"מ עד הכניסה ליער ברעם.
ההליכה ביער ברעם במגמת עלייה, נמשכת כקילומטר נוסף ומעניקה להולך חוויה מדהימה בימות החורף, בהם המסלע והעצים מכוסים בטחב וחזזיות הצובעים אותם בירוק. היציאה מהנחל לעבר השטח הפתוח מסיימת את העליות במהלך המסלול ומנקודה זו ועד למכוניות ההליכה על שביל נוח יחסית מרחק של קצת פחות משני ק"מ.
פרטים אודות הטיול
- שם הטיול: שביל ישראל מגשר עלמה לצומת חירם
- מועד הטיול: יום שישי ה-
- אורך המסלול: כ-16.5 ק"מ
- זמן הליכה משוער: כ-7-8 שעות
- דרגת קושי: בינונית
- שעת מפגש: 07:00
- נקודת מפגש: בפיתול הכביש ליד צומת חירם
- מחיר: 110 ש"ח
- עלות ההקפצה: 25 ש"ח שמועברים ישירות לנהג
ציוד נדרש
- נעלי טיולים יעודיות (לא נעלי ספורט) חובה!
- 3 ליטר מים ביום חם נדרש 1 ליטר נוספים
- מומלץ לברר עם הפקח האזורי את מצב הזרימה בנחל
- נעליים לחצייה במים (בחורף)
- אוכל למהלך הטיול
- פנס
נחל דישון
נחל דישון הוא אחד מאגני הניקוז הגדולים בגליל העליון המזרחי. יובליו מגיעים מגבול הלבנון ועד מורדות הר מירון, האגן כולו נמצא בתחום מדינת ישראל. בין יובליו היותר ידועים נמנים נחל אביב, נחל צבעון ונחל גוש חלב, כולם מסלולי טיול מוכרים וחשובים. אורכו כ-26 ק"מ. שטח אגן הניקוז שלו חושב משום מה יחד עם שטח אגן הניקוז של נחל חצור. שטח האגן המשותף הזה הוא 96 קמ"ר, מן הסתם רובם בנחל דישון.
בנחל נובעים מספר מעיינות. הגדול שבהם, עין אביב. מימיו נשאבים ע"י חברת מקורות ומצטרפים למי מעינות עינן באספקת מי השתיה לאיזור.
הנחל הוא חלק משמורת טבע שבה נופי הרים, מצוקים וצנירים (מצוק בצורת צינור). יש בו עצי חורש ים תיכוני כגון השקד קטן העלים, ערבות ועוד. בעונותיהם פורחים כאן לפחות שלושה מיני כרכום ומיני סחלבים, עריוני צהוב וגביעונית הלבנון. גם עופות דורסים ואחרים, ובעלי חיים האופייניים לנופי החורש הים תיכוני ניתן לראות כאן, אם כי כמו בכל הארץ, גם כאן כל אלה נתונים ללחץ ולעקה הנגרמים מהפיתוח בידי האדם.
באגן הדישון מסלולי טיול רבים ומשמעותיים. בהם יער ברעם, בית הכנסת העתיק בגוש חלב, נחל אביב על תופעות הטבע שבו ועוד. בחלקו התיכון, בין גשר עלמה לעמק החולה ניתן לנהוג ברכב שטח על דרך עפר המקבילה לערוץ. גם רכב רך יעבור כאן אם הוא גבוה מספיק ואם נהגו מיומן מספיק. לא מומלץ לנסות זאת בימי גשם ובוץ.
השאר תגובה