אודות הטיול בנחל אוג
הנרשמים כעת יכנסו לרשימת המתנה – הטיול מלא!
אנחנו ניפגשים ממגרש החנייה (אל תצפו לשומר, מחסום וכדומה) הנמצאת ממול הכניסה לקיבוץ אלמוג, לא ניתן לפספס אותה.
מנקודת המפגש תהייה הקפצה בתשלום לעבר הגשר מעל נחל אוג הנמצא על הכביש המוביל לעבר נבי מוסא.
מהגשר נרד לערוץ הנחל ונלך בו מזרחה. הליכה של כ-7 ק"מ עד לקטע האתגרי. בנקודה זו מטיילים שההליכה האתגרית קשה להם יפרדו מאיתנו וימשיכו לחנייה בדרך העפר ובשביל הנוחים.
אורך המסלול כ-9 ק"מ.
מרום 800 מ' במזרח הר הצופים בירושלים, משתפל לו נחל אוג בערוץ מפותל אל מאגר אוג, הממוקם מעט צפונה מ'צומת הלידו' שהיתה בעבר על שפת ים המלח. מקור שמו של הנחל בשיחי האוג שאינם הגדלים בערוצו.
בתוך כך הוא מבצע צניחה של כמעט 1,200 מטרים. אין פלא, איפא, שממטר פזור באזור מעלה אדומים יכול להפוך לשטפון אדיר מימדים בערוץ הנחל. הזריזים והזהירים בין ציידי השטפונות מוזמנים לפנות דרומה מכביש 1, לכיוון נבי מוסא, ולחנות בסמוך לגשר.
בעיתוי המתאים ניתן לעמוד על הגשר (631048 / 238672) ולהביט בשטפון העובר ממש תחת הרגליים. החוויה בטוחה, משום שבסמוך לגובה פני הים עצמת הזרימה עדיין מתונה דיה.
נחל אוג הינו הנחל היפה ביותר בארץ, למטייל אין בו רגע דל של נופים עוצרי נשימה (למי שבחר ללכת את הנחל ממצפה יריחו או מהגשר בבקעת הורקניה). התצורות הגיאולוגיות מרהיבות ביופין בפרט לאחר הגשם. הנחל בעת שיטפון מסוכן ביותר ויש לברר את הצפי לשיטפון במועד הטיול.
אפשרויות הטיול בנחל
כמאה מטרים מדרום לכניסה לקיבוץ מתחיל שביל המסומן כחול, שביל זה עולה במתינות על גבעות חוואר עגלגלות, ניתן לעלות מן השביל לאחת הפסגות ולהשקיף על הנחל.
מבט אל סלעי הגיר הקשים ממחיש לנו את משמעות המושג 'מצוק ההעתקים': סלעי הגיר הקשים הבונים את מצוקי המדבר צנחו כאן בעקבות השבר הסורי-אפריקאי, לעומק 300- מ'. הגבעות העגלגלות שאנו מטיילים עליהם, הם משקעי שלבים קדומים של ים המלח (ימת הלשון) המונחים עליהם.
הנחל המתחתר לשמאלנו חושף את מערך השכבות הגיאולוגיות ויאפשר לנו מעין מסע בזמן. השביל מסתיים לאחר פחות מ-1 ק"מ בדרך ג'יפים מסומנת שחור, העוברת למרגלות מצוק ההעתקים וממשיכה לקיבוץ קלי"ה. פונים שמאלה, ולאחר הליכה קצרה דרומה, פונים שוב שמאלה אל ערוץ הנחל המסומן ירוק.
בערוץ מחכים לנו שלשה מפלים גבוהים (4, 7 ו-10 מ') שיש לרדת באמצעות יתדות. לאחר שטפונות נבחין בגבי מים, ונוכל להתרשם מעושר הצמחיה המדברית באפיק הנחל. ביציאה מן הקניון הולכים עוד כ-200 מ' באפיק הולך ומתרחב המסתיים בדרך רכב. פניה אחרונה שמאלה מובילה חזרה לשער הקיבוץ.
המלצות
המסלול אתגרי ומתאים לקבוצה בעלת יכולת בינונית ומעלה, המעבר במסלול מחייב טיפוס ביתדות. לקבוצה מתקשה או שעשויה לגלות 'פחד גבהים', נכון יותר לעלות במפלים אלו.
במקרה שידוע על קבוצות רבות במסלול כדאי, במידת האפשר לחלק את המטיילים כך שילכו זה כנגד זה על מנת לחסוך 'פקקים' בפתחי המפלים. מבחינה תכנית, יש יתרון להביט קודם אל הנחל, ולערוך תצפיות (מן השביל הכחול) ורק אז להגיע לחלק הפיסי-אתגרי של הטיול.
כך או כך משך הטיול בין 2-3 שעות בהתאם לכישורי הקבוצה וכמות המטיילים.
פרטים אודות הטיול
- שם הטיול: נחל אוג
- מועד הטיול: שבת ה-
- אורך המסלול: כ-9 ק"מ
- זמן הליכה משוער: כ-6 שעות
- דרגת קושי: קלה
- שעת מפגש: 08:30
- נקודת מפגש: קיבוץ אלמוג
- מחיר: 110 ש"ח
- עלות ההקפצה: 30 ש"ח שמועברים ישירות לנהג
ציוד נדרש
- נעלי טיולים יעודיות (לא נעלי ספורט) חובה!
- 3 ליטר מים ביום חם נדרש 1 ליטר נוספים
- אוכל למהלך הטיול
- כובע
אפשרויות טיול בנחל אוג
הצעה מס' 1 – ללכת את נחל אוג לכל אורכו (עד לקיבוץ אלמוג). להחנות את כלי הרכב בישוב מצפה יריחו, לחצות את כביש מס' 90, ללכת לאורכו דרום מזרח עד לחיבור מעקה הבטיוחות עם גדר הבטיחות. משם לרדת לעבר הערוץ.
אורך המסלול כ-17.5 ק"מ, המסלול הרפתקני, אך לא אתגרי מאוד. הליכה על ס"ש בצבע ירוק. ההליכה של כ- 7 ק"מ בנוף מדברי עד הירידה לערוץ הנחל. בנחל צפוי למטייל, נופים מדהימים של סלעים, תצורות גיאולוגיות ועוד.
מומלץ ללכת את המסלול בתקופת החורף לאחר הגשמים, אך יש להיזהר משטפונות. בדרך יתכן ויהיו גבים ואו אדמה בוצית.
הצעה מס' 2 – להתחיל את המסלול בגשר על כביש הגישה מכביש מס' 90 לנבי מוסא. לאחר הירידה לערוץ ההליכה קלה למעט קטעים בו המסלול עולה על גדות הנחל ומקנה למטייל תצפית מרהיבה לעבר הנחל המתחתר. אורך המסלול מנקודה זו כ-7 ק"מ.
הצעה מס' 3 – טיול משפחות מעגלי המתחיל בחנייה הקרובה לכניסה לקיבוץ אלמוג. המסלול מעגלי וניתן לעשותו בשני הכיוונים לפי הטעם, העניין המתודי, כישורי הקבוצה ועומס המטיילים הצפוי.
איך מגיעים: נוסעים לכיוון צומת אלמוג, מירושלים בכביש מס' 1 ומכיוון ים המלח בכביש 90, בתחנת הדלק אשר בצומת פונים דרומה ובנסיעה קצרה מגיעים לקיבוץ אלמוג, מומלץ להחנות את הרכבים מעט לפני שער הקיבוץ בצד הדרך לשם נחזור בסיום הטיול.
השאר תגובה