בריכות שלמה – מאגרי המים
בריכות שלמה הם למעשה שלוש בריכות הממוקמות בוואדי זו תחת זו, הבריכה עליונה היא בריכה בנויה, בעוד השתיים תחתיה הן למעשה בריכות חפורות לאפיק הנחל, כך שדופנותיהם הן למעשה קירות הנחל מדופנות אבן והן מסוכרות בתחתיתן בסכר בנוי, נפחן הכולל של הבריכות כולם מגיע ל-288 אלף מ"ק של מים. כאמור הן נועדו לאגור את מי המעיינות שהוזרמו אליהן מעינות הסביבה, ומשם להזרמה מסודרת במערכת אמות מים אל ירושלים.
הבריכה עליונה היא למעשה הבריכה שכולה נבנתה על כל קירותיה, ובתקופה הראשונה היא נבנתה ככל הנראה בפשטות אך שופצה היטב על ידי הורדוס, זאת ניתן גם ללמוד ממערכת האומנות התומכות את הקירות אותן אנו מכירים מבריכות אחרות שנבנו על ידי הורדוס, ובהן למשל גם אחת הבריכות אליהן הובלו המים בירושלים, בריכת ממילא. הבריכות עברו שיפוצים רבים מאוד במהלך השנים, ואף בשנים אלו ממש במהלך שנת 2010 שיפצו הרשות הפלסטינית את הבריכות ואף ציפו את אומנות האבנים בבטון, והרסו אחת מהן בדופן הדרומית. כך גם קרקעית הבריכה עוברת שיפוץ וכיסוי בטון.
שתי הבריכות התחתונות כאמור הן בריכות חפורות שבשל כך ניתן לראות כי המבנה שלהם הוא בצורת טרפז, צר בראשית הבריכה ורחב בחלקה התחתון, וקירות הבריכה מדורגות אל תוך הבריכה, ובתחתיתה קיר סכר מאסיבי לעצירת המים המוזרמים לתוכה, הבריכה השלישית היא הגדולה מבין כולם. אל הבריכה שלישית נקוו גם מי עין עיטון הנובעים סמוך אליו, וממנה יצאה אמת המים התחתונה שהיא המוקדמת מבין שני האמות שהובילו מים אל ירושלים. האמה יצאה מהבריכה התחתונה, ובמערכת אמות סיפונים גשרים וקשתות, הובלו המים באמה שאורכה כ-21 ק"מ עד למוצאם בהר הבית בירושלים, למעשה מי אמה זו שמשו קודם כל לבית המקדש.
הורדוס המלך הבנאי, שכלל עוד את מערכת המים החשמונאית והוסיף לה עוד אמה נוספת מבריכות שלמה אל העיר העליונה וכמובן ארמונות הורדוס בתוכה. הורדוס שיפץ וחיזק את הבריכות, והוציא אמת מים נוספת שיצאה מבריכת המים העליונה (כך הוא הוסיף עוד גובה טופוגרפי לתחילת אמת המים, הבריכה העליונה נמצאת בגובה 800 מטרים מעפ' הים, בעוד התחתונה נמצאת 765 מטרים מעפ' הים) ומשם הובלו המים במערכת של שלוש מנהרות חצובות אל בריכת ממילא ומשם בתעלה אל העיר העליונה (בריכת חזקיהו) ואל ארמון הורדוס. אורכה הכללי של האמה על שלל מנהרותיה הינו 14 ק"מ קצרה בהרבה מהאמה התחתונה בשל חציבת המנהרות בכל מקום בו נתקלה בקושי טופוגרפי.
הרומאים ונציביהם בעיקר פילאטוס, הוסיפו עוד למערכת זאת וחיזקוה, לא רק ששיפצו וערכו תיקונים באמה ותיקנו תקנות לשמירה עליה כמו למשל כתובת רומאית שנמצאה ליד אחד מקטעי האמה סמוך לבית לחם, ובה אזהרה בעונש מוות על חקלאים שיפגעו באמה ואיסור על נטיעה וזריעה במרחק 15 רגל מכל צד של האמה. וכך לא רק ששיפצו עוד וחיזקו את אמות המים וכפי הנראה שכללו את האמה העליונה. אלא הוסיפו עוד מקור מים למלא את בריכות שלמה.
דרומה עוד מבריכות שלמה נובעים עוד שני מעיינות שנרתמו להספקת המים לבריכות, עין כוזיבה ממנה יצאה אמת המים שבדרכה ספחה אליה גם את מי עין א-דלבה וכך באמה ארוכה ומפותלת הובלו לבריכת ביניים היא ברכת אל ערוב (כיום בלב מ"פ אל ערוב) וממנה באמת מים ו-3 מנהרות ארוכות, הובלו המים אל הבריכה האמצעית מבין בריכות שלמה, סך אורך המערכת- 39 ק"מ! אך היא הוסיפה לספיקת המים כמות עצומה מאוד שיכלה כך למלא את הבריכות ולספק מים רבים לירושלים.
בהמשך הדורות ובעיקר בתקופה העותומאנית והבריטית שופצו ותוחזקו הבריכות ואמות המים, עותמאנים אף הקימו מצודה מעל הבריכה האמצעית לשמירה על הבריכות, קלעת אל בוראכ (מצודת הבריכות) שניתן לראותה כמעט בשלמותה עד היום. ושם ישבה מחלקת חיילים תורכים לשמירה על המקום, בתקופת המנדט בשנת 1920-1 התארגנה קבוצת יהודים דתיים בהנהגת הרב ישעיהו שפירה לניקוי ושיפוץ הבריכות, ואף קיבלו רישיון להתגורר זמנית בשטח המצודה.
השאר תגובה