אודות ביצת זיתא

ביצת זיתא הינה אחד השרידים האחרונים לביצות שהיו באזור במאה ה-19 ויובשו בתחילת המאה ה-20. הביצות נוצרו תוך "האבוס" בין שני רכסי הכורכר.

אזור השרון במאה הקודמת היה משופע בביצות לכל אורכו. כתוצאה מאותם אבוסי הכורכר ששימשו למעשה לגבולות טופוגרפים אשר כלאו את המים ולא איפשרו להם לזרום לעבר הים.

עד שהאדם פרץ את קירות אבוסי הכורכר לא נמצאה דרך אחרת ליבש את הביצות. פתיחת קורות האבוס אפשר את זרימת המים שנקוו לעבר הים ובכך יובשו הביצות.

שטח הביצה משתרע על פני כ-47 דונם, אך הביצה נכון ל-10-2017 מתפשטת באופן בלתי מופרע על שטח נוסף. הביצה הינה ביצה עונתית (בימי הקיץ הביצה יבשה).

בתקופת החורף הביצה מוצפת במים ומושכת בעלי חיים רבים. נמיות, נוטריות, חזירים, דרבנים, תנים ועוד. הביצה משמשת כבית גידול ומושכת עופות מים רבים: מגלנים, תמירונים, סיקסקים, מיני ברווזים, ומיני אנפות שונים.

עופות רבים ובעיקר אנפות לסוגיהן השונים: ליבנית קטנה, אנפה אפורה, ואנפת לילה ולהקות רבות של מגלנים וטבלנים הופכים את הביצה למושבת קינון גדולה וצפופה.

בעלי חיים ממשפחת הטורפים זוכים לארוחות חינם לאורך תקופת הקינון כולה בשל ההתנהגות האופיינית של הגוזלים הנוהגים להשליך את הגוזלים החלשים מהקן.

האשל המרובע מרכיב את עיקר הצומח בביצה, כמו כן מוקפת השמורה בשיחי פטל קדוש, במרכזה צומח האגמון הכדורי.

מומלץ לבקר במקום בתקופת החורף והאביב, תקופה בה הביצה משמשת כמושבת קינון גדולה וסואנת.

דרכי הגעה לביצת זיתא

ביצת זיתא נמצאת מזרחית לשכונת בית אליעזר, ודרומית לקיבוץ גן שמואל. הדרך הקצרה והנוחה להגיע לביצת זיתא, להיכנס בדרך העפר הצמודה למפעלי "גרנות". לחצות את המעבר האירי על נחל חדרה, לעלות למעלה בדרך הכורכר, לפנות שמאלה, לנסוע כמאה מטר עד למחסום.

מומלץ לא לחפש את שמות הרחובות המופיעים בגוגל מפות מאחר והם לא נמצאים. המקום הינו שטח בריכות דגים שננטש לאחרונה ע"י קיבוץ גן שמואל. 

דרך נוספת להגיע לביצת זיתא היא מכיוון השכונה בית אליעזר.