אורן ירושלים

הבחירה של הקרן הקיימת ליער את ארצנו באמצעות אורן ירושלים, מורשת משרות היעור של המנדט הבריטי, הפכה את העץ לאחד השולטים בנוף ארצנו, כמו גם לאחד הבעייתיים ביותר. אורן ירושלים הוא זן מקומי, המצוי באופן טבעי בריכוזים קטנים יחסית בכל ארצות מזרח הים התיכון. גזעו העבה, ענפיו המתפצלים וצמרתו הסמיכה, ירוקת העד מקנים לו את מראהו המרשים. האורן מתנשא לגובה ממוצע של 9 מ' ויכול בקלות להגיע לגובה של 15 מ' ויותר. גובה העץ מוכתב בעיקר מצפיפות הפרטים, כיוון שהאורן שולח את שורשיו לרוחב.
תכונה זו של העץ הינה בעייתית ביותר, כיוון שהאורן נקלט היטב בעיקר באדמת רנדיזה שהיא אדמה תחוחה המתפתחת מסלע הקירטון הרך. באופן זה אחיזתו בקרקע אינה מושלמת, ואין זה מראה נדיר לראות אורן שקרס על שורשיו בעקבות סופה קשה או שלג. בשעה שהאורן שולח את שורשיו לצדדים הוא 'שותה' את מרבית המים הזמינים בסמוך לקרקע ובכך מצמצם את אפשרויות המחייה של החורש הטבעי הסמוך.
האורן גם אינו מפליג בימים. תוחלת חייו הממוצעת הינה 110 שנה. נשווה זאת לשקמים ואלונים שחיים בקלות 500 שנה. נוסיף לכך את השרף המובל בכל חלקי העץ, ואת מחטיו הדקיקים שהופכים את האורן לעץ דליק ביותר. בניגוד לדקלים שצינורותה השיפה שלהם חבויים בעובי הגזע, המתחדשים היטב לאחר שריפה, צינורות האורן מצויים בסמוך לקליפה וגם אורנים שצמרתם ירוקה לאחר השריפה עתידים למות תוך זמן קצר. נראה שיערות האורנים הצפופים הנטועים בארץ הם פצצת זמן מתקתקת, והם היוו את מרבית השטחים שנפגעו בשריפה הגדולה בכרמל בדצמבר 2010.
אז מה טוב באורן? ראשית כל, אין ספק שהאורן הוא אחד העצים היפים, וצמרתו העשויה כריות כריות נרעדת ברוך ברוח מעניקה ליערות הקק"ל נופך אירופאי ירוק. במעט החורשות הטבעיות של אורן ירושלים ביניהם כמה ריכוזים בכרמל ובשמורת המסרק נוכל למצוא כמה עצים גדולים מרשימים ביופים.
האורן הוא חד-ביתי ומאביק את עצמו באמצעות הרוח, כל ענף נושא באביב יותר מ-300 מליון גרגירי אבקה, אלו חבויים בלב הפרחים הזכריים והם מאביקים את האיצטרובלים הנקביים. הללו גדלים בתבנית חרוט חד ונבדלים ממינים אחרים בכך שהם גדלים בצמוד לענף ובזווית חדה אליו. הם נפתחים בקיץ ומפזרים את הצנוברים הטעימים. אחדים מהאיצרובלים אינם נפתחים, והם נותרים כמאגר-זרעים לשעת חירום. במקרה של שריפה האיצטרובלים הנעולים נפתחים מן החום, והצנוברים, הזרעים המוגנים בקליפה הקשה, ינבטו מיד בגשם הבא ויחדשו את היער.
את טעמם הנפלא של הצנוברים התורם לכה הרבה מאכלים במטבח המזרח תיכוני כולנו מכירים, ולבסוף נזכיר גם את צבע העצה הבהיר, שהופך את האורן למוביל בין חמרי הגלם לנגרות בארץ ובעולם.